نقش کلیدی تحقیقات در تقویت امنیت غذایی: معرفی راهبُردهای پیشرفته کشت و اصلاح ارقام در بخش زراعی و باغی مرکز گلستان

شهریار کیا، رئیس بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، در دوره آموزشی «بذر تا بذر» ویژه مربیان بسیج جامعه کشاورزی استان گلستان، اهداف متنوعی از پتانسیل‌یابی کشت، تعیین تاریخ کاشت و حفظ خلوص بذرها را برای بهبود تولیدات کشاورزی و تأمین امنیت غذایی در استان تشریح کرد.
به گزارش روابط‌عمومی و امور بین‌الملل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، شهریار کیا، نقش مهم این بخش در امنیت غذایی، پتانسیل‌یابی کشت محصولات مختلف زراعی و باغی و معرفی ارقام اصلاح شده جدید و برتر، تعیین بهترین تاریخ کاشت، میزان بذور مصرفی و مناسب‌ترین تراکم بوته در شرایط اقلیمی و مناطق مختلف استان و همچنین حفظ خلوص و تأمین هسته‌های اولیه بذر محصولات مختلف زراعی را از اهداف و برنامه‌های بخش و مرکز برشمرد.
وی با اشاره به اثربخشی ارقام اصلاح شده ژنتیکی در افزایش تولید گندم گفت: عملکرد دانه گندم در نیم قرن گذشته در استان گلستان افزایش چشمگیری یافته است. بطوریکه میانگین بهبود ژنتیکی ارقام از سال ۱۹۶۸ برای عملکرد دانه ۳۵ کیلوگرم در هکتار در سال تخمین زده شد. حدود نیمی از این بهبود عملکرد از طریق پیشرفت ژنتیکی و نیمی دیگر به دلیل بهبود فناوری‌ها و عملیات به زراعی است. بهبود ژنتیکی در عملکرد دانه گندم می‌تواند به انتخاب برای بهبود خصوصیات زراعی نسبت داده شود که به گیاه پتانسیل عملکرد بالاتر یا تحمل بیشتر به تنش‌ها می‌بخشد.
در ادامه کیا با تأکید بر استفاده از بذر اصلاح شده و گواهی شده در تولید محصول، اظهار داشتند که استفاده از بذر اصلاح شده دو اثر مستقیم و غیرمستقیم بر افزایش عملکرد دارد. در اثر مستقیم بدون تغییر در میزان مصرف نهاده‌های تولید، عملکرد در هکتار ۱۷ درصد افزایش می‌یابد، در اثر غیرمستقیم، به کارگیری بذر اصلاح شده باعث افزایش در استفاده از بعضی از نهاده‌های تولید می‌شود که در نتیجه عملکرد در هکتار ۱۸ درصد افزایش می‌یابد؛ بنابراین استفاده از بذر اصلاح شده میزان عملکرد را ۳۵ درصد افزایش می‌دهد.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های ستاره دار را پر کنید. *

*

معادله‌ی امنیتی * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.