مریم غزایی یان در برنامه انتقالیافتههای تحقیقاتی غلات، بر بهبود و ارتقای افزایش تولید در شرایط ویژه کشور، تأکید کرد.
به گزارش روابطعمومی و امور بینالملل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، غزایی یان در این خصوص گفت: در شرایط حال حاضر کشور به دلیل محدودیتهای منابع آب، محدودیتهای اقلیمی، خاکی و بروز تنشهای محیطی، افزایش سطح زیر کشت نه مقدور بوده و نه توجیهپذیر؛ لذا برای تأمین نیاز غذایی کشور نیازمند بهبود و ارتقای افزایش تولید بهازای واحد سطح و بهازای واحد آب مصرفی در بخش کشاورزی هستیم که جهت نیل به این هدف باید توجه به اجرای مدیریت تخصصی مزرعه در حوزههای به زراعی و بهنژادی از جمله انتخاب رقم مناسب، توجه به نیاز غذایی گیاه و مدیریت بهینه تغذیه، آبیاری، کنترل آفات، بیماریها و علفهای هرز در کنار هم صورت گیرد. با توجه به نقش محوری حاصلخیزی خاک در امنیت و سلامت غذایی بشر، باید ارتقای توان حاصلخیزی با هدف افزایش مواد آلی خاک و افزایش فراهمی و جذب عناصر غذایی توسط گیاه در کشاورزی نهادینه شود که در این راستا نیاز به الزامتی است که به شرح ذیل قابل ذکر میباشد.
محقق بخش تحقیقات خاک و آب الزامات اجرایی تغذیه در الگوی کشت غلات را به این ترتیب برشمرد:
– تأکید بر انجام آزمون خاک پیش از کاشت و تعیین مقدار و نوع مصرف منابع کودی با توجه به نتایج حاصله و شرایط آب و هوایی منطقه
– توجه به مصرف به موقع و درست کودهای پایه و ریزمغذیها بر اساس مرحله رشدی گیاه
– توجه به مصرف بذرمال های مختلف کودی (منابع شیمیایی و زیستی) به ویژه در کشتهای دیم
– استفاده از تغذیه تلفیقی در کشتهای دیم و آبی (مصرف منابع شیمیایی، آلی و زیستی مختلف کودی طی مراحل رشد)
– استفاده از کودهای سرک پتاسه به ویژه در کشتهای دیم مناطق پرتنش
– بهرهگیری درست از محلولپاشی منابع کودی مناسب بهویژه در دیمزارها
– توسعه کشت مستقیم برای اراضی دیم و آبی
– استفاده از منابع کودی محرک رشد بهویژه در دیمزارها و مناطق تحت تنش (مصرف هیومیک اسید، اسیدهای آمینه و…)
– آگاهی از منابع کودی جدید که میتواند در بهبود عملکرد و افزایش مقاومت گیاهان به انواع شرایط خاص تنشی مؤثر باشند
– توجه به روشهای مناسب کوددهی و انتخاب روش مؤثرتر که بتواند کارایی مصرف کود را بهبود بخشد
